In april 2021 werd het Expertteam Warmte Gelderland door de gemeente Nijmegen, netbeheerder Liander en de provincie Gelderland opgericht.

Inmiddels heeft het Expertteam zo’n 5 webinars gegeven en 25 gemeenten geholpen met de beantwoording van vragen over de warmtetransitie. In de terugblik op het jaar 2021 is te lezen welke vragen zoal door gemeenten zijn gesteld en hoe het Expertteam met de beantwoording heeft geholpen.

Sinds de oprichting van het Expertteam zijn meerdere gemeenten in de provincie Gelderland geholpen met de beantwoording van vragen over de warmtetransitie.

Het Expertteam kreeg het afgelopen jaar onder andere vragen over het uitvoeren van second-opinions op financiële studies (businesscases), technische studies en subsidieaanvragen. Zo zijn second-opinions uitgevoerd voor businesscases van warmtenetten, maar ook second-opinions voor technische studies over aquathermie, restwarmte en biogas.

Veruit de meeste vragen hadden een link met organisatorische aspecten, governance en aanbestedingen. Hoe kan de gemeenteraad worden geïnformeerd over de warmtetransitie en concrete projecten? Wat zijn logische stappen richting een wijkuitvoeringsplan? Hoe kan de verdeling van warmte op bovenregionaal niveau worden georganiseerd?

Ga naar onze kennispagina